Menu

Opwekking van de natie

€ 29,00
Voor 16:00 u. besteld, morgen in huis
Alle levertijden weten?
Gratis verzending vanaf 35 euro Onder de 35 euro 3,50 euro verzendkosten. Altijd achteraf betalen Factuur meegestuurd in pakket of per mail. Vakkundig telefonisch advies 0342 - 41 69 86
  • Pagina's/nrs.: 288
  • Paperback
  • Bestel nr: 9789087042639
het Nederlandse Reveil opnieuw bekeken

Het protestantse Réveil in Nederland. Het Reveil heeft in de Nederlandse geschiedschrijving een vaste plaats als protestantse opwekkingsbeweging in de negentiende eeuw. Bilderdijk, Da Costa en Groen van Prinsterer personifiëren het protest tegen de Verlichting en het pleidooi voor orthodoxie en vroomheid in de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk en het Koninkrijk der Nederlanden.
Inmiddels is ons beeld van die periode in allerlei dimensies verscherpt en verrijkt. Vanaf de scheiding van kerk en staat in de Bataafs-Franse tijd blijken religieuze idealisten, netwerken en verenigingen een belangrijke rol te hebben gespeeld in de ontplooiing van de vrije, democratische, zorgzame en uiteindelijk verzuilde samenleving. Deze bundel laat zien, dat het beeld van het Réveil als elitaire kring van bevlogen denkers en rijke filantropen dient te worden herzien. Het Réveil was veel breder dan dat: het was een grootse poging tot herkerstening van de samenleving, een christelijke impuls tot de ontwikkeling van de Nederlandse civil society.


€ 29,00