Menu

Onderzoekt de nederlandse geloofsbelijde

€ 23,50
Voor 16:00 u. besteld, morgen in huis
Alle levertijden weten?
Gratis verzending vanaf 35 euro Onder de 35 euro 3,50 euro verzendkosten. Altijd achteraf betalen Factuur meegestuurd in pakket of per mail. Vakkundig telefonisch advies 0342 - 41 69 86
  • Jeanine Stouten-Goud
  • Gebonden
  • Bestel nr: 9789461152121

Schilderijen: Henk van den Brink

Voorwoord: Ds. A. Moerkerken

Toelichting op de platen: M.J. Ruissen

Puzzels: Theresia van Bale-Oudshoorn

 

Achterin ons psalmboekje staat ook de Nederlandse Geloofsbelijdenis, geschreven door Guido de Brès. Dit geschrift dateert uit de tijd van de vervolging. De Dordtse Synode besloot dat de kerk dit als gezaghebbend leerstuk moest beschouwen. Het is goed dat deze geloofsbelijdenis door de auteur toegankelijk is gemaakt voor de jeugd. Men kan bij elk artikel een prachtige plaat bekijken, een toelichting lezen, vragen beantwoorden en puzzels maken. De vragen kunnen zelfstandig door de kinderen aan de hand van de tekst worden beantwoord.

Het is noodzakelijk dat de leer van de kerk ingeprent wordt om te voorkomen dat er dwalingen zullen ontstaan. Dit boek telt 37 hoofdstukken, evenveel als er artikelen zijn in de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Achterin zijn de antwoorden van de vragen en de oplossingen van de puzzels opgenomen, zodat men daarop kan terugvallen. Kortom: dit lees- en puzzelboek is een waardevolle aanwinst voor alle christelijke scholen en gezinnen. Hierbij hoort een apart werkschrift, waar de puzzels in gemaakt kunnen worden.

 

Woord vooraf

Achterin onze Psalmbijbels staan onder meer de Drie Formulieren van Enigheid. Zij vormen de belijdenisgeschriften van onze kerken. Wat die formulieren zijn? Vraag het aan een willekeurig kerkmens – en u zult soms schrikken. Natuurlijk hoopt u dat iedereen het weet: de Nederlandse Geloofsbelijdenis, de Heidelbergse Catechismus, de Dordtse Leerregels. Wat de Catechismus betreft, die is ongetwijfeld het meest bekend, ook bij onze kinderen. Ze hebben vaak een vraag en antwoord moeten leren op school of op de catechisatie en ze horen er elke zondag uit preken in de kerk. Maar de andere twee…

Het is een goede gedachte van de initiatiefnemers geweest om een boek te schrijven over de Nederlandse Geloofsbelijdenis van Guido de Brès. Dit is op een bijzonder originele manier gedaan: men kan bij elk artikel een prachtige plaat bekijken, een toelichting lezen, vragen beantwoorden en puzzels maken. De vragen kunnen zelfstandig door de kinderen aan de hand van de tekst worden beantwoord.

Op deze manier wordt dit prachtige belijdenisgeschrift inzichtelijk gemaakt voor onze kinderen. Voor kinderen en jongeren is de belijdenis niet zo gemakkelijk toegankelijk. De inhoud is niet altijd eenvoudig en de taal staat soms ver van de leefwereld van onze jongeren af. Ook van onze ouderen trouwens. Het zou een groot voorrecht zijn als dit boek gebruikt zou mogen worden als een instrument in Gods Hand om de jeugd van onze kerken dichter te brengen bij het hart van onze belijdenis. En – nog groter: als de belijdenis post zou vatten in hun harten en zij deze belijdenis net zo lief zouden krijgen als de auteur ervan, Guido de Brès. Hij bezegelde dit kleine geschrift met zijn leven en stierf er de martelaarsdood voor. De Heere gebiede Zijn zegen over dit boek, bijzonder voor onze geliefde kinderen.

Capelle aan den IJssel                                                                Ds. A. Moerkerken


€ 23,50