Menu

In sloot en plas

€ 16,95 € 6,95
Voor 16:00 u. besteld, morgen in huis
Alle levertijden weten?
Gratis verzending vanaf 35 euro Onder de 35 euro 3,50 euro verzendkosten. Altijd achteraf betalen Factuur meegestuurd in pakket of per mail. Vakkundig telefonisch advies 0342 - 41 69 86
  • Dane
  • Pagina's/nrs.: 103
  • Bestel nr: 9789059776173

laatste exemplaar

Generaties leerlingen groeiden op met de schoolplaat 'In sloot en plas'. Het groene slootje met rietkragen, lisdodden en gele plomp biedt een kijkje boven en onder de waterspiegel, waar kikkervisjes, salamanders en insecten krioelen. Zo bekend als deze schoolplaat is, zo onbekend is de maker: Marinus Adrianus Koekkoek (1873-1944), een nakomeling uit een beroemde negentiende-eeuwse schildersfamilie. Wie was hij?
In deze uitgave worden Koekkoeks leven en werk belicht. Als jong tekenaar kreeg hij oog voor de 'kleine natuur', dieren in hun natuurlijke omgeving. Hij maakte schoolplaten en illustreerde lesmethoden. Later was Koekkoek jarenlang verbonden aan het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, het huidige Naturalis te Leiden, waar hij voor wetenschappers insecten, vogels, vissen en zoogdieren tekende. Recentelijk dook Koekkoeks naam op in enkele studies over de Tweede Wereldoorlog. Hij zou de illustrator zijn van propaganda-affiches voor de Nationale Jeugdstorm en het Nederlandsch Arbeidsfront. Was de illustrator van de bekende schoolplaten een collaborateur of is hier sprake van een misverstand?


€ 16,95 € 6,95