Menu

Evangelicals een verkenning

€ 17,95
Voor 16:00 u. besteld, morgen in huis
Alle levertijden weten?
Gratis verzending vanaf 35 euro Onder de 35 euro 3,50 euro verzendkosten. Altijd achteraf betalen Factuur meegestuurd in pakket of per mail. Vakkundig telefonisch advies 0342 - 41 69 86
  • prof. dr. A. Baars (e.a.)
  • Pagina's/nrs.: 202
  • Paperback
  • Bestel nr: 9789402905083

Amerikaanse evangelicals als John Piper en Tim Keller oefenen in toenemende mate invloed uit op gereformeerden in Nederland. In deze bundel wordt de Amerikaanse evangelicale beweging in een reeks opstellen onder de loep genomen. De eerste opstellen belichten de theologische wortels van evangelicalen in de Verenigde Staten en laten zien welke plaats de evangelicalen innemen in de Amerikaanse politiek en samenleving. Ook wordt nagegaan hoe reformatorische christenen daar tegen deze stroming aankijken.

Na deze verkenningen in Amerika komen de evangelicale invloeden in Nederland aan de orde. Lang bleven die marginaal. Sinds de jaren negentig verandert dat. Vanuit verschillende invalshoeken stellen de auteurs van de laatste reeks opstellen de vraag of die beïnvloeding een verrijking dan wel een bedreiging vormt voor het gereformeerd protestantisme in Nederland.

Evangelicals, een verkenning is uitgegeven ter gelegenheid van het afscheid van W.B. Kranendonk als hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad. De bundel bevat naast enkele bijdragen van zijn hand opstellen van: prof. dr. A. Baars, prof. dr. H. van den Belt, prof. dr. G. Harinck, prof. dr. J.C. Kennedy, dr. G.R. Procee, prof. dr. C.E. Smidt, dr. B.J. Spruyt, dr. M. Stolk, prof. dr. W. van Vlastuin en drs. M.K. de Wilde.

Recensies

Evangelicals, een verkenning

Reformatorische Omroep | 4 juli 2017

In deze uitgave wordt de Amerikaanse evangelicale beweging in een reeks artikelen onder de loep genomen. De eerste opstellen belichten de theologische wortels van evangelicalen in de VS en laten zien welke plaats de evangelicalen innemen in de Amerikaanse politiek en samenleving. Hoe kijken reformatorische christenen tegen deze stroming aan?

Sinds de negentiger jaren zijn er de evangelicale invloeden in ons land (door o.a. John Piper en Tim Keller). Is dat een verrijking of een bedreiging voor het gereformeerd protestantisme in Nederland.
Deel 1. 12 opstellen en Deel 2 een bundel van 6 bijdragen van W.B. Kranendonk over evangelicalen geselecteerd uit het RD. Een goed leesbare en leerzame uitgave, met kennis van zaken geschreven.
Ik geef enkele citaten. ‘De evangelicale stroming legt van huis uit sterke nadruk op de beleving van het heil en leven van de heiliging.’(A.Baars). ‘in het algemeen zijn immigrantenkerken in de VS orthodoxer dan de ‘moederkerken’ in hun ‘oude vaderland’. Ze roepen soms de gereformeerden in Nederland tot de orde (48).
‘Aanpassing aan de cultuur zien we nog sterker naar voren komen in de theologie van Tim Keller. (-) ‘’Hij ontkomt toch niet aan een aanpassing van de verkondiging’. ‘De effecten van de zonde in dit leven komen in de prediking aan de orde, terwijl de zonde als ongehoorzaamheid aan God onderbelicht blijven.’(81).’ 
‘Definitie van het begrip ‘evangelical’(98): 
1. De Bijbel voor geloof en leven van mensen het hoogste gezag.
2. Niet-christenen aansporen zich toe te vertrouwen aan de Heere Jezus als hun Zaligmaker. 
3. De kruisdood van Jezus Christus is her enige offer dat de straf op de zonden kan wegnemen. 
4. Alleen zij die belijden dat Jezus Christus hun Redder is, ontvangen Gods vrije genadegift van eeuwige verlossing’.
‘Echte pelgrims verlangen uiteindelijk natuurlijk naar iets wat veel heerlijker is dan de uiteindelijke bevestiging van het eigen dogmatisch gelijk (V.d.Belt, 140).
‘Keller , Piper en de andere nieuwe calvinisten kunnen ons helpen om zo over God te spreken dat we Hem gaan verheerlijken, maar ook onze vreugde in Hem vinden’(155).
Deze uitgave is heel geschikt voor persoonlijk gebruik, bespreking in kerkenraad, bijbelstudiekring., voor gemeenteavonden en bovenbouw vo.
Van harte aanbevolen.


€ 17,95