Menu

Een wacker leeraar

Dit product is uitverkocht
€ 24,90 € 7,50
Voor 16:00 u. besteld, morgen in huis
Alle levertijden weten?
Gratis verzending vanaf 35 euro Onder de 35 euro 3,50 euro verzendkosten. Altijd achteraf betalen Factuur meegestuurd in pakket of per mail. Vakkundig telefonisch advies 0342 - 41 69 86
  • A.L. Snijders
  • Gebonden
  • Bestel nr: 9789080369412

De heer Snijders is nauwgezet aan het speuren gegaan naar gegevens over het leven van ds. J. Beukelman. Kosten noch moeiten heeft hij gespaard om zoveel mogelijk informatie boven tafel te krijgen.

In de ondertitel geeft Snijders mee dat hij ds. Beukelman in zijn tijd plaatst. Dat doet Snijders op een grondige manier. Bij het beschrijven van de jeugdjaren komt de Latijnse school aan bod. In vier pagina''s wordt het beeld van de Latijnse school in die tijd geschetst. Leerling Jan komt vier keer even ter sprake. Intussen weten we zelfs waar de grafsteen van de rector uit die tijd te vinden is.

Als Snijders schrijft over de gemeenten die Beukelman diende, vernemen we de aantallen ingezetenen van de plaatsen en de geschatte bevolkingsaanwas in die jaren. Bij het beschrijven van de periode te Alblas treffen we een uitvoerige beschrijving aan van de benoeming en het werk van een schoolmeester. De werkdruk was toen ook heel hoog, zij het op een andere manier.

Het speurwerk van de heer Snijders heeft geresulteerd ''visgraadbeschrijving'' van het leven van ds. Beukelman. De levensloop van ds. Beukelman bepaalt de doorlopende lijn van het boek, bij elke ''wervel'' komt er informatie bij vanuit de ''graten'' die van links en rechts ingebracht wordt.

Ds. Beukelman

Jan Beukelman, later noemt hij zich Joannes, werd op 11 maart 1 704 in Hoorn geboren. Reeds op 16 maart werd hij gedoopt. Hij was het eerste kind uit het tweede huwelijk van zijn vader. Op 16 jarige leeftijd begon hij aan de studie wijsbegeerte aan de Academie of Hogeschool te Utrecht, na drie jaar vertrok hij naar de hogeschool te Leiden. Hij sloot zijn studie in februari 1 725 af met een dissertatie over Jacobs worsteling met God. Op 17 november 1 726 werd hij bevestigd in zijn eerste gemeente, het banne-dorp Driebuizen. In november 1728 volgde zijn bevestiging in de heerlijkheid

Alblasserdam. In januari 1 730 werd Zierikzee de gemeente waar de herderstaf opgenomen werd. Van juni 1 737 tot maart 1 749 heeft hij de gemeente van zijn geboorteplaats gediend. Hij dient nog anderhalfjaar de gemeente van Rotterdam en vertrekt dan naar de Hofstad waar hij op 1 7 augustus 1 757 overleed.

Joannes Beukelman komt over als een ijverig, nauwgezet en beminnelijk man. Menigmaal werden hem zaken opgedragen die tact en inzicht vroegen om ze op te lossen. Vaak was hij voorzitter of scriba van de meerdere vergaderingen. Hij stond pal in de strijd als het om recht en waarheid ging, kortom hij was een wacker leeraar.


Dit product is uitverkocht
€ 24,90 € 7,50