Menu

Bijbelverklaringen: leer meer over Gods woord

De bijbel beter begrijpen. Het is een vaak gehoorde wens maar soms lastig om in de praktijk toe te passen. Want hoe pakt u dit aan? Er zijn diverse mogelijkheden om de Bijbel te bestuderen, een daarvan is aan de hand van Bijbelverklaringen. Een Bijbelverklaring is een uitleg van een vertelling uit de Bijbel.

Bijbelverklaringen helpen u om bijbelteksten meer toegankelijk en begrijpelijker te maken. Vaak gebeurt dit aan de hand van uitleg van moeilijke woorden, maar er bestaan ook verklaringen die u meer context geven over bepaalde vertellingen uit de Bijbel. Bijbelverklaringen zijn dus niet alleen gemaakt voor dominees, ook voor gemeenteleden kunnen ze ontzettend handig zijn.

U kunt een Bijbelverklaring op meerdere manieren gebruiken, bijvoorbeeld na iedere kerkdienst. In een Bijbelverklaring kunt u opzoeken waar de dominee zojuist over heeft gepreekt en daarvan leren. Ook leent een Bijbelverklaring zich uitstekend voor Bijbelstudie. Door iedere dag een stukje te lezen en bestuderen krijgt u steeds meer inzicht tijdens het lezen van Gods Woord.

Verschillende Bijbelverklaringen
Bekende filosofen hebben verschillende bijbelverklaringen geschreven. We bespreken een paar voorbeelden:

Calvijn heeft een Bijbelverklaring geschreven die nog altijd gebruikt wordt in de huidige kerken. Zijn verklaring geeft inzicht in het Bijbelboek Psalmen vanuit een reformatorisch standpunt.

De Duitse predikant Dächsel was auteur van een bekende Bijbelverklaring. Zijn werk wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.

Brits predikant Henry schreef een Bijbelverklaring die commentaren geeft op de gehele Bijbel. Hij gebruikte een eenvoudige en praktische verklaring van de teksten. Zijn werk wordt het meeste gebruikt en zijn uitgave wordt door velen omarmd.

Dan is er nog de verklaring van de Engelse priester Scott. Hij was actief in de Anglicaanse kerk en schreef ‘Commentaar op de hele Bijbel’. Deze werd in samengevoegd tot een vijf- of zes delige serie. In zijn Bijbelverklaring staat de tekst van de Statenvertaling, die aangevuld zijn met inleidingen, dwarsverwijzingen, commentaar op teksten en overige praktische opmerkingen.

Een greep uit ons assortiment

Verklaring van het OT en NT
Deze Bijbelverklaring bestaat uit 2 delen. Hij bevat het belangrijkste uit Matthew Henry's complete commentaar op het Oude en Nieuwe Testament. Dit boek is in leer gebonden en met zijn twee delen overzichtelijk en compact.

Verklaring van het Oude en Nieuwe testament
Deze Bijbelverklaring van Henry is één van de meest gebruikte commentaren op de gehele Bijbel. Het is een eenvoudige en heldere verklaring die voor iedereen toegankelijk is. Hij is daarmee uiterst geschikt voor persoonlijk gebruik en voor studie gebruik. Deze uitgave heeft 9 delen en is in leer gebonden.

Bijbelverklaring
Deze verklaring bestaat uit 2 delen. Hij bevat ook de complete tekst van de Statenvertaling die aangevuld is met een inleiding per Bijbelboek. Ook zijn er dwarsverwijzingen naar andere Bijbelteksten, praktische opmerkingen en commentaar op de Bijbeltekst. Cor van der Meiden heeft deze Bijbelverklaring van Scott in het Nederlands vertaald.

Bekijk hier alle Bijbelverklaringen

Zoekt u naar een Bijbelverklaring die past bij uw wat u wilt weten en leren? Onze medewerkers adviseren u graag over de verschillende Bijbelverklaringen en helpen u bij het vinden van het juiste boek. We denken graag met u mee over welk boek het beste aansluit bij uw wensen en behoeften. Neem contact met ons op of bezoek onze christelijke boekhandel in Barneveld.