- Pols
- Pagina's/nrs.: 112
- Paperback
- Bestel nr: 9789058291776
Een toenemend aantal gezinnen krijgt te maken met psychische problemen. Dit brengt niet alleen voor de zieke, maar ook voor de direct betrokkenen veel onbegrip en moeite met zich mee. Onbewust zet de zieke, door zijn andere belevingswereld, vaak een stempel op de relatie. Familieleden, vrienden en kennissen moeten daarmee leren leven.
Als het anders gaat informeert, ondersteunt en bemoedigt mensen die in deze ingewikkelde omstandigheden leven en allen die bij deze gezinnen betrokken zijn. De auteurs beschrijven diverse ziektebeelden en geven inzicht in de (daaruit voortvloeiende) gedragingen. Deze kennis kan helpen gedragspatronen te herkennen en niet (onbewust) in valkuilen te stappen die deze ziekten met zich meebrengen. Zeer herkenbare praktijksituaties illustreren en completeren het geheel.
Recensie(s)
Het boek gaat over psychische problemen in gezinnen in deze tijd en wat dit betekent voor ouders, een partner, broer of zusje. Het geeft aan hoe men kan handelen als het niet goed blijft gaan en welke steun er concreet of psychisch mogelijk is. Eveneens geeft het boek aan hoe men kan reageren als men gelovig is; men stelt de vraag: niet 'waarom', maar 'waartoe'. Daarop aansluitend wordt ingegaan op wat de zorg vanuit de kerk kan zijn, met richtlijnen voor deze informele hulp, met verwijzingen naar bijbelteksten en christelijke voorbeeldfiguren. Aan het slot aandacht voor pastoraat en onderwijs; tevens een literatuurlijst en adressen van betrokken organisaties. Een vlot leesbaar boek dat doorlopend adviezen geeft. Een register van de items, eventueel per hoofdstuk, zou het boek overzichtelijker hebben gemaakt. De inhoudsopgave is duidelijk. Het boek is in principe bestemd voor niet-professionele hulpverleners met een christelijke levensovertuiging.
C. Oranje-Timmerman