Menu

Nelleke Wander

1. Kunt u in het kort iets over u zelf vertellen?
Op 4 mei 1962 ben ik in Dordrecht geboren. Een prachtige stad! Een van de oudste steden van Nederland. Ik ben altijd in deze plaats blijven wonen. Verder werk ik op een schippersinternaat, tien minuutjes fietsen bij mijn huis vandaan.

2. Hoe bent u tot het schrijven van boeken gekomen?
Als jong meisje liep ik altijd te dromen en verhaaltjes te verzinnen. Later schreef ik die op en daar ging ik steeds meer plezier in krijgen. Toen ik negentien jaar was, verscheen mijn eerste boek. Een hele belevenis! Het schrijven hoort gewoon bij mij; een leven zonder boeken schrijven zou ik saai vinden. Ik vind het ook heel belangrijk om er iets in mee te geven: Hoe God je leven bestuurt en dat Hij een plaats in je leven moet innemen.

3. U schrijft verschillende genres. Wat heeft u voorkeur?
Het liefst schrijf ik voor volwassenen. Het is boeiend om je in allerlei verschillende types te verdiepen. Ik heb de Anne-Li serie geschreven, over een Chinees adoptiemeisje. Het is heerlijk om in te leven wat zo’n meisje ervaart als opgroeiende tiener, met haar wortels in het verre China. In mijn hoofd beleef ik zo’n beetje de dingen die ik opschrijf. Ik leef als het ware met mijn hoofdpersonen mee.
Voor kinderen schrijven is ook leuk. In Het voorleesboek van Lin heb ik een kleuter van vijf jaar van alles laten beleven. Daar had ik zelf ook plezier in. Maar … ik vind het schrijven van zo’n boek veel moeilijker dan een boek voor volwassenen!

4. Pleegt u diepgaand onderzoek voor u aan een onderwerp begint?
Nou en of! Over die adoptie bijvoorbeeld moest ik van alles weten. Veel speuren op internet … Er zijn gelukkig ook genoeg mensen die, als ze van een onderwerp veel afweten, mijn vragen willen beantwoorden. Ik leer zodoende over allerlei onderwerpen spelenderwijs heel veel.

5. Hoelang doet u over het schrijven van een boek?
Heel verschillend. Aan een roman werk ik toch al snel een klein jaar. Ik schrijf naast mijn gewone baan, dus ik heb ook niet altijd zoveel tijd om aan een boek te werken. En als ik tijd heb, is de inspiratie soms ver te zoeken. Wanneer ik tijd én inspiratie heb, schiet ik wel lekker op.

6. Krijgt u reacties van het lezerspubliek?
Ja, ik hoor regelmatig hoe mensen over al mijn papieren mensen denken. Dat is leuk, maar ook leerzaam. Bovendien merk ik dat iedereen op een andere manier leest. Met zijn eigen achtergrond en eigen persoonlijkheid. Soms halen mensen dingen uit mijn boeken die ik er niet heb ingelegd. Maar dat geeft niet.