Menu

W.H. van Lagen

1. Hoe bent u tot het schrijven van boeken gekomen?
Al op de basisschool was ik bezig met schrijven van verhalen. Ik herinner me dat ik toen op kladblaadjes schreef. Die niette ik aan elkaar en maakte daarna uit een oude kartonnen dood een ‘stevig’ kaftje om het boekje. Later gebruikte ik schriftjes, die ik voornamelijk vol pende en plakte over onderwerpen uit de natuur. Ik toen al de wens om ooit eens een echt boek te schrijven, voor een breder lezerspubliek dan alleen mijn broertjes en zusjes.
Na het behalen van mijn PABO-diploma heb ik zeventien jaar les gegeven. Momenteel werk ik als zzp-er afwisselend in de bouw, in de agrarische sector en in de tuinbouw.
Tijdens mijn onderwijsperiode schreef ik mijn eerste boek: Willem. Daarna verschenen Willemiek en Door angst gedreven.

2. Pleegt u diepgaand onderzoek voor u aan een onderwerp begint?
Ik verdiep mij niet van tevoren in een onderwerp. In grote lijnen heb ik het verhaal in mijn hoofd. Tijdens het schrijven loop ik soms tegen zaken aan, waarvan ik meer moet en wil weten. Dan is kennis van zaken een must.
Het mooie en spannende van schrijven vind ik dat ik zelf niet weet hoe het verhaal afloopt. Een gebeurtenis, een voorval, kan het verhaal zo weer een wending geven. Dan geniet ik dubbel tijdens het schrijven. Ik schrijf daarom het liefst verhalen die zomaar vandaag kunnen gebeuren en waarin de jonge lezer zich meteen kan verplaatsen.

3. Hoelang doet u over het schrijven van een boek?
Naast mijn gezin en drukke baan vind ik gelukkig ook nu nog wel tijd om te schrijven. Al vergt het soms best wel wat ontspannende inspanning om een verhaal klaar te krijgen.
Vanaf de eerste letter op het papier totdat het boek uiteindelijk in de boekwinkel te koop ligt, is soms wel een jaar verstreken.

4. Krijgt u reacties van het lezerspubliek?
Het geeft voldoening als ik zie en ervaar dat lezers positief zijn over mijn boeken. Dat geeft weer energie om opnieuw in de pen te klimmen.