Menu

Aart van Dam

1. Kunt u in het kort iets over uzelf vertellen?
Ik ben geboren op 25 juli 1961. Ik ben getrouwd en vader van zeven kinderen. Van beroep ben ik afdelingschef in een groothandelsmagazijn.
Wij wonen in Krimpen aan den IJssel.

2. Hoe bent u tot het schrijven van boeken gekomen?
Als kind had ik al belangstelling voor schrijven. Daarna bleef het soms kriebelen als ik bijvoorbeeld een goed en/of spannend boek las. Toen ik eens ergens een aankondiging las voor een cursus verhalen schrijvne, ben ik daar op ingegaan. Toch duurde het nog tot ongeveer 1992 tot ik echt zelf een boek durfde te schrijven. De eerste start is heel moeilijk.

3. Welk genre heeft uw voorkeur?
Mijn boeken gaan over de oorlog. Dat is een onderwerp wat me altijd heeft gefascineerd, zowel vanwege de spanning als vanwege het lijden van de mensen. Toch zou ik niet altijd over hetzelfde genre willen schrijven. Ik ben nu af en toe over een ander onderwerp bezig. Afwachten dus...

4. Pleegt u diepgaand onderzoek voor u aan een onderwerp begint?
Dat valt wel mee. Ik zoek een paar goed gedocumenteerde boeken over het onderwerp en verdiep me daarin. (Reizen, interviews, enzovoort, zit er voor een parttime schrijver met een gezin en een drukke baan niet in). Ik verweef veel eigen romanfictie met historische feiten.

5. Hoe lang doet u over het schrijven van een boek?
Behoorlijk lang. Aan mijn verschenen boeken besteedde ik vaak drie avonden per week aan schrijven en uitwerken; dat red ik niet meer. Er is in het leven veel wat aandacht vraagt en wat niet allemaal opzij geschoven mag worden voor één bepaalde hobby. Een compleet boek kost me zeker twee jaar. Ik ervaar schrijven als inspannend, zéker na een dagtaak.

6. Krijgt u reacties van het lezerspubliek?
Jawel! Veel positieve, die me extra motiveren om zo mogelijk door te gaan met schrijven. Er is ook wel eens een kritische reactie. Dat hoort erbij, zal ik maar zeggen.
Ik hoor nogal eens dat ik de situaties zo levensecht kan beschrijven. Ik vind dat zelf wel meevallen als ik mijn werk vergelijk met 'goede' auteurs, maar gelukkig bepaalt de lezer dat.